Imagini

Cartofi si morcovi la cuptor

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 1 kg morcovi
  • 50 ml ulei de masline
  • oregano
  • sare
  • piper

Legumele se spala si se decojesc . Cartofii  se taie in 4 sau in 6 bucati.Morcovii se taie fisii potrivite asemeni  cartofilor.Condimentati cu origano, salvie, sare, piper dupa gust.Adaugati ulei de masline si amestecati bine.Se aranjeaza cartofii si morcovii pe o tava tapetata cu hirtie de copt.Se acopera tava cu folie de staniol apoi se baga in cuptorul preincalzit la temperatura potrivita.Cind cartofii si morcovii sunt gata se inlatura folia pentru a se rumeni putin.Sunt absolut deliciosi.Cartofi si morcovi la cuptor o alegere inspirata pentru o masa sanatoasa.

POFTA BUNA!

Taietei de casa

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • sare

Intr-un bol se pune faina sarea si oul. Se amesteca mai intii cu lingura ingrdinetele sa se prinda intre ele. Apoi se framinta aluatul cu mina.Se framinta bine aluatul trebuie sa fie rigid dar in acelasi timp cu textura fina. Aluatul se lasa 10  minute, apoi cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie subtire de aproximativ 2 mm( daca aluatul este prea umed se mai pune faina pe masa de lucru sa nu se lipeasca aluatul de sucitor si sa il intindeti mai bine).

Foia de aluat se lasa un pic  apoi se taie in fisii, fisiile se aranjeaza una peste alta si se tie taieteii( grosimea o alegeti dvs.). Cind taieii au fost taiati se intind intr-un strat pe o hirtie de bucatarie, se adauga proaspeti in zeama(sau se lasa la uscat si se folosesc cind este nevoie.

POFTA BUNA!

Placinta cu brinza

Ingrediente:

  • 250 gr brinza de vaca
  • 250 gr brinza de oaie
  • 200 ml smantina
  • 5 oua
  • 2 foi de placinta
  • 50 ml ulei

Brinza de oaie se rade se amesteca cu cea de vaca smantina si cu 4 oua.Foile se intind pe masa de lucru. Prima foaie se intinde un pic sa fie mai subtire se unge cu ulei apoi se pune jumatate din compozitia din bol, se intinde pe toata suprafata foii apoi se ruleaza se inparte in 2(cele 2 bucati de placinta se pun in tava care a fost unsa cu ulei sau tapetata cu hirtie de  copt).Acelasi lucru se face si cu cealalta foaie de aluat.Ati obtinut 4 rulouri de placinta.In final se bate un ou si se ung placintele. Se baga tava la cuptorul peincalzit la foc potrivit pentru 30 minute.Cind placintele au inceput sa prinda culoare maronie-aurie placinttele sunt gata.Se scot din cuptor se proportioneaza dupa dorinta.

 

POFTA BUNA!

Conopida la cuptor cu galbenus de ou

Ingrediente:

  • 1 kg conopida
  • 4 oua
  • 80 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • patrunjel
  • 1 lamaie
  • 40 gr cascaval dur
  • sare grunjoasa

Intr-o oala se pune la fiert apa cu sare grunjoasa si sucul de lamaie. Se separa buchetelele de conoipida, se spala si se scurg.Cind apa a ajuns la temperatura de fierbere se adauga buchetelele de conopida si se lasa pentru 10 minute.Intr-o alta oala se pun la fiert ouale, acestea trebuie sa fie tari.Cind conopida a fiert se aseaza buchetele intr-o tava in asa fel incit sa nu fie suprapuse. Cind ouale sunt fierte se pun sub jetul de apa rece se decojesc apoi se taie in jumatate, se alege galbenusul de albus.Albusul se farima cu o furculita si se amesteca cu patrunjelul tocat marunt.

Intr-o tava se pune untul la topit, se adauga pesmetul se lasa pina cind prine culoare(amestecati cu o lingura de lemn).Se adauga pesmetul in tava cu conopida, apoi galbenusul de ou, la sfirsit se presara cascavalul ras. Tava se pune in cuptor pentr 10 minute, se serveste imediat dupa ce a fost scoasa tava din cuptor.

POFTA BUNA!

Pirjoale dupa reteta mamei

Ingrediente:

  • 1kg carne amestec(porc+vita)
  •  1 ceapa
  •  4-5 catei de usturoi, in functie de gust
  •  sare, piper
  • 1 ou
  •  2 linguri pesmet
  •  1 cartof mare

Se toaca carnea in masina de carne, impreuna cu carnea poate fi tocata ceapa cartoful si usturoiul(astfel pirjoalele vor avea  textura mai suculenta) se amesteca bine ingrredientele se sareaza si pipareaza dupa gust.Oul se amesteca cu pesmetul si se adauga celorlalte ingrediente.

Se formeaza bile de carne si se turtesc cu palma, se pun in ulei incins, se prajesc bine pe ambele parti.Pirjoale gustoase ca la mama sunt gata pentru servit.

POFTA BUNA!

Ficat de vita ca la mama

Ingrediente:

  • 500 g ficat de vita
  • 500 g inima de vita
  • 2 cepe mari
  • 200 ml vin alb
  • sare, piper
  • 50 ml ulei de masline

Ceapa se curata se spala si se taie solzi.Carnea se spala si se taie cubulete.Intr-o tigaie mai adinca(daca aveti ceaun gustul mancarii va fi ca la mama acasa) se incinge uleiul apoi se adauga ceapa, se prajeste pina cind devine aurie.Se adauga ficatul si inima, se rumenesc putin.Se adauga vinul, se lasa la foc mic pina cind se evaporeaza amestecind in permanenta.Se sareaza si pipareaza dupa gust. Cind vinul s-a evaporat complet ficatul ca la mama este gata pentru servit.

POFTA BUNA!

Ciuperci marinate rapid

20161220_103831ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon
  • 60 ml otet
  • 120 ml ulei
  • 3 catei usturoi
  • 10 boabe piper negru
  • 2 lingurite de zahar
  • 1 lingurita sare
  • 4 frunze dafin

Ciupercile se spala bine (alegeti ciperci nu foarte mari),  cipercile care sunt mai mari se taie in jumatate cele mici se lasa intregi.Se pregateste marinata astfel: intr-o cratita se amesteca otetul, uleiul, zaharul, sarea, piperul boabe si frunzele de dafin.Usturoiul se zdrbeste cu presa.Se adauga ciercile in marinata si peste acestea se adauga si usturoiul.Cratita se pune la fiert, cind se ajunge la punctul de fierbere se lasa 5 minute la foc( daca este putin lichid nu va ingrijorati deoarece ciupercile vor lasa destula apa in scurt timp). Se pun ciupercile in borcan si se lasa sa se raceasca, apoi se dau la frigider pentru 4 ore. Ciupercile sunt gata pentru a fi servite.

Pofta buna!

Chec cu glazura de ciocolata

Ingrediente pentru blat

  • unt si faina pentru tapetare tavii de copt
  • 1/2 pachetel praf de copt
  • 250 g faina
  • 4 oua
  • vanilie
  • sare
  • 250 g zahar
  • 250 g unt moale
  • 100 ml lapte

    ingrediente pentru glazura

    • 60 g ciocolata cu lapte
    • 60 g frisca lichida

Intr-un bol se amesteca untul moale,  un pic de sare, zahar si vanilie, pina cind se obtine o crema omogenizata, se adauga cite un ou, se amesteca pina cind se omogenizeaza unul cite unul.Faina se amesteca cu 1/2 pachetel praf de copt.Faina se incorporeza adaugid cite un pic si  amestecind in permanenta.

Se incinge cuptorul la 180 grade.Tava pentru copt se unge bine cu unt pe toata suprafata si pe margini, se adauga  faina si se agita tava pentru ca faina sa acopere toata suprafata tavei care a fost unsa cu unt, intoarceti tava pe masa de lucru pentru a indeparta excesul de faina.In tava se adauga aluatul pentru chec.Se pune in cuptor pentru 40 minute, dupa ce s-a copt se lasa inca 10 minute in cuptor sa se odihneasca.Se scoate checul din cuptor si se lasa sa se raceasca, intre timp se pragateste glazura.Ciocolata se pune intr-un bol, in cuptorul cu microunde se lasa  30 secunde pentru a se topi, se amesteca cu frisca lichida pina cind o obtineti  pasta omogenizata si se adauga peste chec.

 

Acest delicios chec cu glazura de ciocolata este ideal pentru a aduna intreaga familie  in jurul mesei la o gustare dulce si un ceia caldut.

dsc06238

POFTA BUNA!

Chiftele pentru Hamburger cu carne de vita si cu dovlecel

Ingrediente

  • 500 g carne tocata de vita
  • 150 g dovlecel
  • 80 g ardei rosu
  • 20 g pesmet
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita patrunjel
  • 1 lingurita chimen
  • 1 lingurita piper negru
  • 1 lingura sare

Se pregatesc toate  ingredientele pentru chiftele. Carnea de vita se toaca( daca este deja tocata se pune intr-un bol) dovlecelul se taie marunt sau se da prin razatoare. Dovlecelul se adauga in bol alaturi de carnea de vita, aredeiul se toaca marunt si se adauga  celorlalte ingrediente dupa preferinta se adauga usturoi(daca preferati fara usturoi nu-l adaugati in amestecul pentru chiftele). Se adauga patrunjel, chimen si pesmet.

dsc06087

Toate ingredientele se amesteca bine se sareaza si se pipareaza.Dupa ce toate ingredientele pentru chiftele au fost amestecate suficient bolul se acopera cu pelicula alimentara si se pune in frigider pentru 1 ora.Dupa ce a trecut 1 ora se formeaza chiftelele, de aproximativ 6 cm ∅, grosimea poate fi pina la 2 cm sau se pot face mai subtiri aceste chiftele cu carne de vita si dovlecel.dsc06097

Se pune gratarul pe foc mare se unge cu ulei de masline, cind s-a incins suficient se pun chiftelele, se coc cite 4 minute. Chiflele se taie in jumatate se prajeste partea din mijloc pe gratar, se unge cu ketchup, se pun 2 frunze de salata , 1 chiftea, 1 lingurita maioneza, citevai felii de ceapa( se poate si fara, dupa preferinta) 1 felie rosie, alte 2 frunze de salata si o lingurita ketchup se acopera cu partea de sus a chiflei. Hamburger cu carne de vita si dovlecei,  este gata pentru a fi servit.

dsc06123

POFTA BUNA!

Muschi de porc in crusta de pesmet

INGREDIENTE

  • 700 g muschi de porc
  • 100 g pesmet
  • oregano
  • rozmarin
  • usturoi
  • boia
  • 1 ou
  • salvie

dsc05708

Intr-un bol se pune pesmetul ras cu rozmarin, cimbru, boia, origano si frunze de salvie tocate.Muschiul de porc se spala in apa rece apoi cu un servetel se absoarbe toata apa de pe el, se sareaza si pipareaza.Intr-o tigaie se pune o lingura ulei de masline si se rumeneste muschiul cite 2 minute pe fiecare parte.dsc057188

Cind acesta este rumenit, ungeti fiecare parte cu usturoi, dupa aceia cu ou.Cu pesmetul preparat se acopera carnea.Se baga la cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius timp de 8 minute.Cind timpul a trecut se scoate din cuptor si se taie felii.Serviti acest muschi de porc in crusta de pesmet alaturi de garnitura preferata.

dsc057222

POFTA BUNA!