Imagini

Ficat de vita ca la mama

Ingrediente:

  • 500 g ficat de vita
  • 500 g inima de vita
  • 2 cepe mari
  • 200 ml vin alb
  • sare, piper
  • 50 ml ulei de masline

Ceapa se curata se spala si se taie solzi.Carnea se spala si se taie cubulete.Intr-o tigaie mai adinca(daca aveti ceaun gustul mancarii va fi ca la mama acasa) se incinge uleiul apoi se adauga ceapa, se prajeste pina cind devine aurie.Se adauga ficatul si inima, se rumenesc putin.Se adauga vinul, se lasa la foc mic pina cind se evaporeaza amestecind in permanenta.Se sareaza si pipareaza dupa gust. Cind vinul s-a evaporat complet ficatul ca la mama este gata pentru servit.

POFTA BUNA!

Ciuperci marinate rapid

20161220_103831ingrediente

  • 500 g ciuperci champignon
  • 60 ml otet
  • 120 ml ulei
  • 3 catei usturoi
  • 10 boabe piper negru
  • 2 lingurite de zahar
  • 1 lingurita sare
  • 4 frunze dafin

Ciupercile se spala bine (alegeti ciperci nu foarte mari),  cipercile care sunt mai mari se taie in jumatate cele mici se lasa intregi.Se pregateste marinata astfel: intr-o cratita se amesteca otetul, uleiul, zaharul, sarea, piperul boabe si frunzele de dafin.Usturoiul se zdrbeste cu presa.Se adauga ciercile in marinata si peste acestea se adauga si usturoiul.Cratita se pune la fiert, cind se ajunge la punctul de fierbere se lasa 5 minute la foc( daca este putin lichid nu va ingrijorati deoarece ciupercile vor lasa destula apa in scurt timp). Se pun ciupercile in borcan si se lasa sa se raceasca, apoi se dau la frigider pentru 4 ore. Ciupercile sunt gata pentru a fi servite.

Pofta buna!

Chec cu glazura de ciocolata

Ingrediente pentru blat

  • unt si faina pentru tapetare tavii de copt
  • 1/2 pachetel praf de copt
  • 250 g faina
  • 4 oua
  • vanilie
  • sare
  • 250 g zahar
  • 250 g unt moale
  • 100 ml lapte

    ingrediente pentru glazura

    • 60 g ciocolata cu lapte
    • 60 g frisca lichida

Intr-un bol se amesteca untul moale,  un pic de sare, zahar si vanilie, pina cind se obtine o crema omogenizata, se adauga cite un ou, se amesteca pina cind se omogenizeaza unul cite unul.Faina se amesteca cu 1/2 pachetel praf de copt.Faina se incorporeza adaugid cite un pic si  amestecind in permanenta.

Se incinge cuptorul la 180 grade.Tava pentru copt se unge bine cu unt pe toata suprafata si pe margini, se adauga  faina si se agita tava pentru ca faina sa acopere toata suprafata tavei care a fost unsa cu unt, intoarceti tava pe masa de lucru pentru a indeparta excesul de faina.In tava se adauga aluatul pentru chec.Se pune in cuptor pentru 40 minute, dupa ce s-a copt se lasa inca 10 minute in cuptor sa se odihneasca.Se scoate checul din cuptor si se lasa sa se raceasca, intre timp se pragateste glazura.Ciocolata se pune intr-un bol, in cuptorul cu microunde se lasa  30 secunde pentru a se topi, se amesteca cu frisca lichida pina cind o obtineti  pasta omogenizata si se adauga peste chec.

 

Acest delicios chec cu glazura de ciocolata este ideal pentru a aduna intreaga familie  in jurul mesei la o gustare dulce si un ceia caldut.

dsc06238

POFTA BUNA!

Chiftele pentru Hamburger cu carne de vita si cu dovlecel

Ingrediente

  • 500 g carne tocata de vita
  • 150 g dovlecel
  • 80 g ardei rosu
  • 20 g pesmet
  • 3 catei usturoi
  • 1 lingurita patrunjel
  • 1 lingurita chimen
  • 1 lingurita piper negru
  • 1 lingura sare

Se pregatesc toate  ingredientele pentru chiftele. Carnea de vita se toaca( daca este deja tocata se pune intr-un bol) dovlecelul se taie marunt sau se da prin razatoare. Dovlecelul se adauga in bol alaturi de carnea de vita, aredeiul se toaca marunt si se adauga  celorlalte ingrediente dupa preferinta se adauga usturoi(daca preferati fara usturoi nu-l adaugati in amestecul pentru chiftele). Se adauga patrunjel, chimen si pesmet.

dsc06087

Toate ingredientele se amesteca bine se sareaza si se pipareaza.Dupa ce toate ingredientele pentru chiftele au fost amestecate suficient bolul se acopera cu pelicula alimentara si se pune in frigider pentru 1 ora.Dupa ce a trecut 1 ora se formeaza chiftelele, de aproximativ 6 cm ∅, grosimea poate fi pina la 2 cm sau se pot face mai subtiri aceste chiftele cu carne de vita si dovlecel.dsc06097

Se pune gratarul pe foc mare se unge cu ulei de masline, cind s-a incins suficient se pun chiftelele, se coc cite 4 minute. Chiflele se taie in jumatate se prajeste partea din mijloc pe gratar, se unge cu ketchup, se pun 2 frunze de salata , 1 chiftea, 1 lingurita maioneza, citevai felii de ceapa( se poate si fara, dupa preferinta) 1 felie rosie, alte 2 frunze de salata si o lingurita ketchup se acopera cu partea de sus a chiflei. Hamburger cu carne de vita si dovlecei,  este gata pentru a fi servit.

dsc06123

POFTA BUNA!

Muschi de porc in crusta de pesmet

INGREDIENTE

  • 700 g muschi de porc
  • 100 g pesmet
  • oregano
  • rozmarin
  • usturoi
  • boia
  • 1 ou
  • salvie

dsc05708

Intr-un bol se pune pesmetul ras cu rozmarin, cimbru, boia, origano si frunze de salvie tocate.Muschiul de porc se spala in apa rece apoi cu un servetel se absoarbe toata apa de pe el, se sareaza si pipareaza.Intr-o tigaie se pune o lingura ulei de masline si se rumeneste muschiul cite 2 minute pe fiecare parte.dsc057188

Cind acesta este rumenit, ungeti fiecare parte cu usturoi, dupa aceia cu ou.Cu pesmetul preparat se acopera carnea.Se baga la cuptorul preincalzit la 220 grade Celsius timp de 8 minute.Cind timpul a trecut se scoate din cuptor si se taie felii.Serviti acest muschi de porc in crusta de pesmet alaturi de garnitura preferata.

dsc057222

POFTA BUNA!

Costite de porc caramelizate

Ingrediente

  • 700 g costite de porc
  • ulei de masline
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita boia
  • cimbru
  • sare
  • piper

sos pentru costite

  • 250 ml vin rosu sec
  • 1 lingurita otet
  • 1 lingura miere
  • sare

preparare

Sarea, piperul,zaharul si cimbrul se amesteca.Costitele de porc se spala in apa rece apoi se zvanta.Intr-o tava se pune folie de aluminiu si se aranjeaza in ea costitele de porc cu partea ce are mai multa  carne in sus ,se ung cu ulei de masline dupa care se condimenteaza cu amestecul care a fost preparat inainte.In timp ce se prepara sosul costitele de porc se pun in frigider.dsc05759

Pentru prepararea sosului se amesteca vinul, mierea, otetul si un pic de sare.Se pun la fiert 5 minute.Se toarna sosul obtinut peste costite, acestea se acopera cu folie de aluminiu iar tava se da la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 1 ora si 30 minute.Dupa acest  timp se scoate din cuptor ,sosul se pune intr-o craticioara care se aseaza la foc potrivit, se fierbe sosul  pina cind se ingroasa.Cu sosul ingrosat se ung costitele se dau la cuptor pentru 10 minute ca sa prinda crusta caramelizata.Cind acestea au devenit maronii sunt gata pentru servit.

dsc05771

POFTA BUNA!

 

Paine cu faina integrala

Ingrediente:

  • 500 g faina integrala
  • 250 g faina alba
  • 400 ml apa
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • 50 ml ulei de masline
  • 15 g drojdie

dsc05688

Se pregatesc ingredientele.Intr-un bol se amesteca 2 linguri faina, zaharul, drojdia si putina apa calda, se lasa pentru 10 minute.Apoi se adauga faina, lingurita de sare si apa ramasa, se amesteca bine pina cind se prind intre ele, la sfirsit se adauga ulei de masline(acesa face piinea mai pufoasa).Se rastoana aluatul pe masa de lucru si se framinta cu blindete cam 10 minute, pina cind acesta se uniformizeaza.

dsc05705

Dupe ce aluatul a fost framintat se pune in bol, bolul se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit pentru o ora.Dupa ce aluatul a dospit se mai framinta un pic .Se imparte aluatul in 2 si se fac 2 paini, se aseaza in tava si se lasa sa creasca bine. In cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius se pune painea pentru 1 ora.

dsc05749

Cind painea este gata se rastoarna pe un fund se inveleste cu un prosop si se lasa sa se raceasca, painea racita astfel devine moale.
POFTA BUNA!

Spaghete cu cirnaciori proaspeti

1 ceapa
200 ml suc de rosii
300 gr spaghete
40 gr cascaval ras
300 gr cirnaciori
sare
piper negru macinat
ulei de masline
patrunjel

dsc05609
Se pregatesc ingredientele, se indeparteaza pielea de pe cirnaciori formind boturi mici, ceapa se curata se spala si se toaca marunt.Mai intii se pregateste sosul pentru spaghete,intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se adauga ceapa.Aceasta din urma se caleste pina cind devine aurie, apoi se adauga cirnaciori pentru ai rumeni.Cind cirnaciorii sunt bine rumeniti se adauga sosul de rosii si piper negru (sare se adauga dupa preferinta deoarece cirnaciorii si sosul de rosii sunt deja sarati) , se lasa la foc mic pina cind sosul se ingroasa.

dsc056141

Pentru preparare spaghtelor intr-o oala se pun 3 litri de apa si o lingurita de sare, atunci cind apa ajunge la temperatura de fierbere se adauga spaghetele, acestea se fierb conform timpului scris pe ambalaj, in cazul spaghetelor alese de mine au fost nevoie de 9 minute.Atunci cind sunt gata se scurg in sita si se tin un pic sub jetul de apa rece.

Pentru a fi servite spaghetele se amesteca cu sosul obtinut mai sus se presara cascvalul ras si patrunjelul.

dsc056231

POFTA BUNA!

Spata de porc la cuptor

dsc05641null
Ingrediente:
spata de porc
piper negru macinat
origano
cimbru
basilic
sare
ulei masline
dsc05637
Spata de porc se spala bine in apa rece, se scurge si se usuca cu un servetel de bucatarie.Se amesteca toate condimentele,folositi condimente in dependente de ce marime are spata de porc.Ungeti spata cu ulei de masline apoi o condimentati.
Se aseaza carnea intr-o tava,se acopera cu folie de aluminiu si se baga in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 45 minute apoi se indeparteaza folia si se mai tine in cuptor pina cind spata face crusta maronie.
dsc05640
Spata de porc se serveste alaturi de garnitura preferata.
Pofta buna!