Imagini

Chiftele in foietaj

Ingrediente:

  • 500 gr aluat foietaj
  • 500 gr carne tocata
  • 2 galbenusuri de oua
  • 1ceapa
  • usturoi-2 catei
  • sare, piper

Chiftelele in foietaj se prepara foarte usor.Usturoiul se curata se spala si se piseaza.Ceapa se curata se spala si se toaca marunt.Ceapa si usturoiul se amesteca cu carnea tocata, apoi se adauga cele 2 galbenusuri de ou, sare si piper dupa gust.Se amesteca bine ingredientele si incepem sa formam chiftelele.
Aluatul se taie in fasii pe lungime. apoi bilele de carne se infasoara  cu aluatul asemeni bobinei de ata.
Tava de copt se presara cu faina se aranjeaza chiftelele pe ea, apoi  se pune in cuptorul preincalzit la 180 Grade pentru 25-30 minute.
Pentru ca chiftelele sa fie rumenite frumos, se ung cu albusul de la ou sau cu ulei.

Myasnyie-shariki-v-sloyonom-teste
sursa: http://knigarulit.ru/myasnyie-shariki-v-sloyonom-teste/

POFTA BUNA!

Salata ”Venetia”

Ingrediente:

  • 400 grame piept de pui
  • 300 grame ciuperci
  • 200 gr prune uscate
  • 200 gr cascaval
  • 2, 3 cartofi
  • 3 oua
  • 1 castravete
  • maioneza
  • sare, piper

Peptul se pui se pune la fiert, de asemeni se fierb oule, cartofii. Prunele se pun apa clocotita pentru 15 minute, ciupercile se spala se usuca apoi se prajesc in tigaia cu ulei incins.

Urmatorul pas este aranjarea salatei pe straturi dupa ce ingradintele au fost taiate marunt (ouale se vor da prin razatoare).Prunele se vor aranja primele, apoi pieptul de pui si maioneza, urmatorul va fi un strat de cartofi si iarasi maioneza.Ciupercile vor fi urmatorul strat dupa acest strat maioneza nu se adauga.Se adauga ouale date prin razatoare mica si un strat de maioneza.Cascavalul ras prin razatoarea mare va forma urmatorul strat. Ultimul strat va fi format din castravete ras.Salata se orneaza dupa bunul plac.

POFTA BUNA!

Слоёный салат с курицей и грибами Венеция

Tort Napoleon

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 600 gr faina
  • 350 gr unt
  • 100 ml apa plata
  • 2 linguri cognac
  • 1 lingurta otet
  • 2 oua
  • 1 virf lingurita sare

Pentru crema:

  • 1,5 l lapte
  • 400 gr. zahar
  • 150 gr. faina(sau 8 linguri amidon de porumb)
  • 8 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie

Mai intai se  pregateste crema: se toarna laptele intr-o cratita si se pune la foc mic. Intre timp  se pun galbenusurile intr-un bol incapator,  se toarna zaharul peste ele si se bate bine pana devin lucioase si spumoase, apoi se adauga faina si se incorporeaza cu celelalte ingrediente. Laptele trebuie dus  pana la punctul de fierbere. Se ia laptele de pe foc si se toarna 2 polonice peste crema de oua. Se mixeaza rapid compozitia pentru ca oualae sa nu se gateasca.Dupa ce laptele s-a incorporat cu crema de oua se toarna aceasta compozitie inapoi in cratita peste laptele ramas si se mixeaza. Crema se lasa la foc mic continuand sa fie amestecata cu telul, cand crema incepe sa se ingroase se mai amestec la foc inca circa 2 minute. Se stinge focul si se adauga senta de vanilie, apoi crema se pune intr-un bol se acopera cu folie alimentara, se lasa la racit.

Pentru prepararea aluatului se toarna faina intr-un bol incapator, se adauga untul si putina sare. Ingredientele se framanita  cu ajutorul mainilor pana se obtin niste firimituri. Intr-un bol se puna apa plata, ouale, cognacul si otetul, se amesteca bine ingredientele cu ajutorul unei furculite.Lichidul se toarna peste untul si faina pregatita mai devreme, dupa care se amesteca cu o furculita, cand aluatul incepe sa se alege, framanta-l cu ajutorul mainilor. In caz ca se lipeste de maini atunci pudreaza-le cu putina faina si continua sa framanti.

Rastoarna aluatul pe o masa pudrata cu faina, mai pudreaza-l si pe el, dupa care taie-l în 10 bucati egale. Din fiecare bucata formeaza cate o bila si pune-le pe o farfurie, acopera-le cu folie alimentara si pune-le la frigider pentru o ora sau o ora si 30 de minute.

Incinge cuptorul la 220 de grade C.

Scoate cate o bila pe rand, apoi intinde-o pana obtine circa 28 cm. Ia inelul de la tava detaaabila in care vei asambla tortul sau o farfurie și taie aluatul cu ajutorul cutitului in forma unui cerc cu diamentrul de 25 cm.Pune atent cercul de aluat impreuna cu aluatul ramas la taiere pe o tava plata de copt. Inteapa ambundent cercul de aluat cu o furculita. Pune tava la cuptor pentru 6 minute sau pana cand foaia se rumeneste frumos. Cand este gata, transfera foaia atent ai cu grija pe o farfurie in asa fel incat sa nu o rupi. Apoi se pun resturile de aluat in alta farfurie, acestea vor fi folosite la ornat.

Coace in acelasi mod toate foile pentru tort.

Apoi se ia o forma de 25 cm. cu fund detasabil si se unge baza cu putina crema. Apoi se pune prima foaie si se unge pe toata suprafata cu 2-3 linguri de crema, acelasi lucru se face cu toate foile ( pana cand se termina toate foile si crema de patiserie). Se acopera tortul cu o folie alimentara si se pune deasupra un capac.Se pune tortul la frgider pentru 12-24 de ore. Resturile ramase se maruntesc, se amesteca cu cocos si se orneaza totra.

DSC06515

POFTA BUNA!

Tort cu crema mascarpone

 

Ingrediente:

  • 250 gr cremamascarpone
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar pudra
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • 3 foi pandispan
  • nuci
  • alune
  • prune uscate

Din lipsa de timp am preparat acest tort simplu gustos si rapid. Am folosit foi de pandispan din comert, pentru cei care doresc sa faca blatul de tort acasa reteta o gasiti aici .Dupa ce ingredintele au fost pregatite incepeti sa aranjati torta.Laptee se amesteca cu cacao si fiecare foaie pandispan se unge cu aceasca compozitie pentru a se insiropa foile.Frisca se bate bine cu mixeru,se adauga zaharul pudra se mai amesteca un pic, apoi amestecati cu crema mascarpone.Impartiti crema in parti egale,pe prima foaie asezati o parte crema si prune uscate, pe a doua foie se aseaza o parte crema mascarpone si ciocolata.

20170126_104322

20170126_104739

Pe a treia foaie se aseaza crema si alunele tocate marunt.Torta se lasa la frigider pina la momentul servirii.Ornati torta dupa bunul plac sau o puteti lasa asa, indiferent de ornament gustul e spectaculos.

POFTA BUNA!

Colacei cu faina de malai si tarate de ovaz

Ingrediente:

  • 1 kg faina alba
  • 1 pahar faina porumb
  • 1 pahar tarate de ovaz
  • 800 ml apa
  • 25 gr drojdie (1 cub)
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 50 ml ulei de masline

Intr-un bol se pune zaharul si drojdia, se adauga apa calda si se lasa pentru 10 minute.Faina se da prin sita se pune intr-un bol mare  impreuna cu faina de malai si tarate de ovaz.Se adauga 1 lingura  de sare si se amesteca ingredientele.Dupa 10 minute se adauga drojdia din bol, apoi se adauga apa.Amestecati bine pina cind  se omogenizeaza.La final se adauga uleiul se framinta pina si acesta se incorporeza in aluat, rasturnati aluatul pe masa de lucru si incepeti a framinta bine aluatul.Pentru o textura fina si pufoasa aluatul se framinta cu blindete vreo 10 minute.Apoi se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa la loc cald pina cind aluatul isi dubleaza cantitatea.

DSC06469

Dupa ce aluatul a dospit se rastoarna pe masa de lucru si se framinta un pic, apoi se imparte in 4,  dintr-o parte de aluat se fac doua baghete care se pun paralel pe masa, apoi incepeti  sa impletiti rasucind aluatul in sens contrar.

DSC06472

Apoi rotiti aluatul sa se primeasca un colacel.Se aranjeza colaceii in tava si se lasa la loc cal ca sa creasca. Apoi in cuptorul preincalzit la 180  de grade se pune tava cu colaci si se lasa la copt pina cind acestea devin aurii.Cind colacii au devenit aurii se scot si se ung cu galbenus de ou, se mai lasa cinci minute in cuptor. Colacei cu malai si tarite de ovaz absolut deliciosi, ca in copilarie sunt pufosi inauntru si crocanti pe din afara.

DSC06474

Pofta buna!

Cartofi si morcovi la cuptor

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 1 kg morcovi
  • 50 ml ulei de masline
  • oregano
  • sare
  • piper

Legumele se spala si se decojesc . Cartofii  se taie in 4 sau in 6 bucati.Morcovii se taie fisii potrivite asemeni  cartofilor.Condimentati cu origano, salvie, sare, piper dupa gust.Adaugati ulei de masline si amestecati bine.Se aranjeaza cartofii si morcovii pe o tava tapetata cu hirtie de copt.Se acopera tava cu folie de staniol apoi se baga in cuptorul preincalzit la temperatura potrivita.Cind cartofii si morcovii sunt gata se inlatura folia pentru a se rumeni putin.Sunt absolut deliciosi.Cartofi si morcovi la cuptor o alegere inspirata pentru o masa sanatoasa.

POFTA BUNA!

Taietei de casa

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 100 gr faina
  • sare

Intr-un bol se pune faina sarea si oul. Se amesteca mai intii cu lingura ingrdinetele sa se prinda intre ele. Apoi se framinta aluatul cu mina.Se framinta bine aluatul trebuie sa fie rigid dar in acelasi timp cu textura fina. Aluatul se lasa 10  minute, apoi cu ajutorul sucitorului se intinde o foaie subtire de aproximativ 2 mm( daca aluatul este prea umed se mai pune faina pe masa de lucru sa nu se lipeasca aluatul de sucitor si sa il intindeti mai bine).

Foia de aluat se lasa un pic  apoi se taie in fisii, fisiile se aranjeaza una peste alta si se tie taieteii( grosimea o alegeti dvs.). Cind taieii au fost taiati se intind intr-un strat pe o hirtie de bucatarie, se adauga proaspeti in zeama(sau se lasa la uscat si se folosesc cind este nevoie.

POFTA BUNA!

Placinta cu brinza

Ingrediente:

  • 250 gr brinza de vaca
  • 250 gr brinza de oaie
  • 200 ml smantina
  • 5 oua
  • 2 foi de placinta
  • 50 ml ulei

Brinza de oaie se rade se amesteca cu cea de vaca smantina si cu 4 oua.Foile se intind pe masa de lucru. Prima foaie se intinde un pic sa fie mai subtire se unge cu ulei apoi se pune jumatate din compozitia din bol, se intinde pe toata suprafata foii apoi se ruleaza se inparte in 2(cele 2 bucati de placinta se pun in tava care a fost unsa cu ulei sau tapetata cu hirtie de  copt).Acelasi lucru se face si cu cealalta foaie de aluat.Ati obtinut 4 rulouri de placinta.In final se bate un ou si se ung placintele. Se baga tava la cuptorul peincalzit la foc potrivit pentru 30 minute.Cind placintele au inceput sa prinda culoare maronie-aurie placinttele sunt gata.Se scot din cuptor se proportioneaza dupa dorinta.

 

POFTA BUNA!

Conopida la cuptor cu galbenus de ou

Ingrediente:

  • 1 kg conopida
  • 4 oua
  • 80 gr unt
  • 30 gr pesmet
  • patrunjel
  • 1 lamaie
  • 40 gr cascaval dur
  • sare grunjoasa

Intr-o oala se pune la fiert apa cu sare grunjoasa si sucul de lamaie. Se separa buchetelele de conoipida, se spala si se scurg.Cind apa a ajuns la temperatura de fierbere se adauga buchetelele de conopida si se lasa pentru 10 minute.Intr-o alta oala se pun la fiert ouale, acestea trebuie sa fie tari.Cind conopida a fiert se aseaza buchetele intr-o tava in asa fel incit sa nu fie suprapuse. Cind ouale sunt fierte se pun sub jetul de apa rece se decojesc apoi se taie in jumatate, se alege galbenusul de albus.Albusul se farima cu o furculita si se amesteca cu patrunjelul tocat marunt.

Intr-o tava se pune untul la topit, se adauga pesmetul se lasa pina cind prine culoare(amestecati cu o lingura de lemn).Se adauga pesmetul in tava cu conopida, apoi galbenusul de ou, la sfirsit se presara cascavalul ras. Tava se pune in cuptor pentr 10 minute, se serveste imediat dupa ce a fost scoasa tava din cuptor.

POFTA BUNA!

Pirjoale dupa reteta mamei

Ingrediente:

  • 1kg carne amestec(porc+vita)
  •  1 ceapa
  •  4-5 catei de usturoi, in functie de gust
  •  sare, piper
  • 1 ou
  •  2 linguri pesmet
  •  1 cartof mare

Se toaca carnea in masina de carne, impreuna cu carnea poate fi tocata ceapa cartoful si usturoiul(astfel pirjoalele vor avea  textura mai suculenta) se amesteca bine ingrredientele se sareaza si pipareaza dupa gust.Oul se amesteca cu pesmetul si se adauga celorlalte ingrediente.

Se formeaza bile de carne si se turtesc cu palma, se pun in ulei incins, se prajesc bine pe ambele parti.Pirjoale gustoase ca la mama sunt gata pentru servit.

POFTA BUNA!