Imagini

Castane coapte

Odata cu sosirea sezonului rece, apar si castanele, este vremea sa incingem tigaile si macar odata intr-un an sa ne incantam palatul gurii cu acest deliciu unic.Coacerea castanelor implica o procedura simpla iar gustul castanelor coapte merita toata aprecierea.

Castanele se pun in apa calduta si se lasa 30 minute, astfel se inmoaie coaja iar castanelele se vor cresta si decoji mult mai usor.Cu ajutorl unui cutit se cresteaza castanele pe lungime, astfel evitam ca acestea sa exploadeze in tigaie.Incingem tigaia( de preferat una mai grea mai veche) . In tigaia incinsa se pun castanele si se acopera cu un capac, se lasa 10 minute dupa care se amesteca pentru a le intoarce.Le mai tinem citevai minute apoi oprim focul. Castanele se vor decoji usor daca sunt coapte bine. Daca aveti posibilitatea sa le coaceti in jar nu ezitati sa o faceti.

Pofta buna!

Salata din varza rosie

Ingrediente:

  • 1/2 varza rosie
  • 2 morcovi
  • 1 mar)
  • 1/2  ceapa
  • 2 liguri ulei de masline
  • sare, piper
  • 1 lingurita otet de mere

Mod de preparare:

Se spala varza se taie fasii si se pune intr-un bol adanc. Se presara cu sare si se preseaza pana cand aceasta isi lasa sucul.Se scurge intr-o sita, se rad merul si morcovii.Ceapa se taie marun.  Uleiul de masline se amesteca cu otetul, sare si piper dupa gust.Se lasa 10 minute apoi se adauga sosul alaturi de celelalte ingrediente, se amesteca bine, Daca doriti puteti adauga busuioc sau salvie tocate fin.

Pofta buna!

macrou prajit in unt

Ingrediente:

  • 3 bucati macrou
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita praf de usturoi
  • 1/2 lingurita piper alb
  • 1/2 lingurita piper negru
  • 50 gr unt

Mod de preparare:

Incepem cu pregatirea pestelui, inlaturam capul si coada.Se taie pe burta se elimina intestinele, se taie in doua pe lungime se scoate sira si toate oasele. Se spala si se usuca cu un prosop de bucatarie(daca doriti portionati fileurile de macrou in 2 sau 3).Intr-un bol se amesteca sarea, praaful de usturoi , piperul negru  si alb.Se presara macroul cu amestecul de condimente pe ambele parti. Se incinge tiagaia si se pune untul la topit.Cand untul este complet topit prajim macroul pe ambele parti cate un minut, daca doriti sa fie mai crocant repetai prajirea.Serviti imediat cu garnitura preferata.

Pofta buna!

Vinete umplute

Vara este sezonul celor mai bune legume printre care si vinetele, sunt sigura ca sunt nelipsite din meniul multor gospodine.Se pot gati in diferite moduri, pentru diferite gusturi.Deoarce atunci cand am gustat vinete umplute  mi-au placut mult, astazi am hotarat sa le prepar.Ingredintele folosite sunt accesibile,timpul de gatire este scurt iar rezultatul este spectaculos,asadar sa trecem la treaba!

Ingrediente:

  • 2 vinete mari
  • 100gr cascaval tare
  • 30 ml ulei de masline
  • 1 ceapa
  • 2 oua fierte
  • 1 rosie
  • Sare piper si patrunjel

Mod de preparare:

Vinetele spalate si uscate se taie in 2,se curata cu atentie miezul acestora, apoi se va taia cubulete. Ceapa si usturoiul se toaca fin apoi se calesc in tigaia cu ulei  incins. Miezul vinetelor taiat cubulete se adauga in tigaie si se lasa pentru 5 minute, apoi luati tigaia de pe foc. Apoi se taie marunt ouale (care s-au fiert in tipm ce ati curatat vinetele si ati tocat ceapa),  rosiile si se rade cascavalul (jumatate din cantitatea totala), se adauga in tigaie alaturi de celllalte legume, amestecati-le pe toate, sarati-le si piperati-le dupa gust.

Acum pe rand se umple fiecare jumatate de vanata cu umplutura optinuta mai inainte, cascavalul ramas se rade pest

e fiecare vanata. Se pun in cuptorul preincalzit pentru 20-30 minute, pentru ca sa nu ardeti cascavalul trebuie sa acoperiti tava cu foli de aluminiu pentru 15 minute.

Vinetele umplute sunt gata!

Pofta buna!

Papanasi

Sursa foto : Mariana Polimaru
Sursa foto : Mariana Polimaru

Ingrediente:
450 gr branza dulce
4 oua
2 linguri gris

1/2 cana zahar
1 esenta de vanilie
coaja de la o portocala data pe razatoare
cateva stafide (de pofta)
3-4 linguri smantana
2-3 linguri dulceata

Mod de preparare:

Amesteca ingredientele bine (cu exceptia smantanii si a dulcetii).
Ia cate 1-2 linguri din compozitie, modeleaza intre palme, apoi pune la prajit. Ai grija ca papanasii sa se rumeneasca pe ambele parti.
Pune papanasii pe prosoape absorbante de bucatarie, pentru a absorbi uleiul in exces.
Serveste papanasii cu smantana si dulceata.

22657428_1314800235299024_2080025715_n
Sursa foto : Mariana Polimaru

Sursa: http://www.andreilaslau.ro

Chiftele in foietaj

Ingrediente:

  • 500 gr aluat foietaj
  • 500 gr carne tocata
  • 2 galbenusuri de oua
  • 1ceapa
  • usturoi-2 catei
  • sare, piper

Chiftelele in foietaj se prepara foarte usor.Usturoiul se curata se spala si se piseaza.Ceapa se curata se spala si se toaca marunt.Ceapa si usturoiul se amesteca cu carnea tocata, apoi se adauga cele 2 galbenusuri de ou, sare si piper dupa gust.Se amesteca bine ingredientele si incepem sa formam chiftelele.
Aluatul se taie in fasii pe lungime. apoi bilele de carne se infasoara  cu aluatul asemeni bobinei de ata.
Tava de copt se presara cu faina se aranjeaza chiftelele pe ea, apoi  se pune in cuptorul preincalzit la 180 Grade pentru 25-30 minute.
Pentru ca chiftelele sa fie rumenite frumos, se ung cu albusul de la ou sau cu ulei.

Myasnyie-shariki-v-sloyonom-teste
sursa: http://knigarulit.ru/myasnyie-shariki-v-sloyonom-teste/

POFTA BUNA!

Salata ”Venetia”

Ingrediente:

  • 400 grame piept de pui
  • 300 grame ciuperci
  • 200 gr prune uscate
  • 200 gr cascaval
  • 2, 3 cartofi
  • 3 oua
  • 1 castravete
  • maioneza
  • sare, piper

Peptul se pui se pune la fiert, de asemeni se fierb oule, cartofii. Prunele se pun apa clocotita pentru 15 minute, ciupercile se spala se usuca apoi se prajesc in tigaia cu ulei incins.

Urmatorul pas este aranjarea salatei pe straturi dupa ce ingradintele au fost taiate marunt (ouale se vor da prin razatoare).Prunele se vor aranja primele, apoi pieptul de pui si maioneza, urmatorul va fi un strat de cartofi si iarasi maioneza.Ciupercile vor fi urmatorul strat dupa acest strat maioneza nu se adauga.Se adauga ouale date prin razatoare mica si un strat de maioneza.Cascavalul ras prin razatoarea mare va forma urmatorul strat. Ultimul strat va fi format din castravete ras.Salata se orneaza dupa bunul plac.

POFTA BUNA!

Слоёный салат с курицей и грибами Венеция

Tort Napoleon

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 600 gr faina
  • 350 gr unt
  • 100 ml apa plata
  • 2 linguri cognac
  • 1 lingurta otet
  • 2 oua
  • 1 virf lingurita sare

Pentru crema:

  • 1,5 l lapte
  • 400 gr. zahar
  • 150 gr. faina(sau 8 linguri amidon de porumb)
  • 8 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie

Mai intai se  pregateste crema: se toarna laptele intr-o cratita si se pune la foc mic. Intre timp  se pun galbenusurile intr-un bol incapator,  se toarna zaharul peste ele si se bate bine pana devin lucioase si spumoase, apoi se adauga faina si se incorporeaza cu celelalte ingrediente. Laptele trebuie dus  pana la punctul de fierbere. Se ia laptele de pe foc si se toarna 2 polonice peste crema de oua. Se mixeaza rapid compozitia pentru ca oualae sa nu se gateasca.Dupa ce laptele s-a incorporat cu crema de oua se toarna aceasta compozitie inapoi in cratita peste laptele ramas si se mixeaza. Crema se lasa la foc mic continuand sa fie amestecata cu telul, cand crema incepe sa se ingroase se mai amestec la foc inca circa 2 minute. Se stinge focul si se adauga senta de vanilie, apoi crema se pune intr-un bol se acopera cu folie alimentara, se lasa la racit.

Pentru prepararea aluatului se toarna faina intr-un bol incapator, se adauga untul si putina sare. Ingredientele se framanita  cu ajutorul mainilor pana se obtin niste firimituri. Intr-un bol se puna apa plata, ouale, cognacul si otetul, se amesteca bine ingredientele cu ajutorul unei furculite.Lichidul se toarna peste untul si faina pregatita mai devreme, dupa care se amesteca cu o furculita, cand aluatul incepe sa se alege, framanta-l cu ajutorul mainilor. In caz ca se lipeste de maini atunci pudreaza-le cu putina faina si continua sa framanti.

Rastoarna aluatul pe o masa pudrata cu faina, mai pudreaza-l si pe el, dupa care taie-l în 10 bucati egale. Din fiecare bucata formeaza cate o bila si pune-le pe o farfurie, acopera-le cu folie alimentara si pune-le la frigider pentru o ora sau o ora si 30 de minute.

Incinge cuptorul la 220 de grade C.

Scoate cate o bila pe rand, apoi intinde-o pana obtine circa 28 cm. Ia inelul de la tava detaaabila in care vei asambla tortul sau o farfurie și taie aluatul cu ajutorul cutitului in forma unui cerc cu diamentrul de 25 cm.Pune atent cercul de aluat impreuna cu aluatul ramas la taiere pe o tava plata de copt. Inteapa ambundent cercul de aluat cu o furculita. Pune tava la cuptor pentru 6 minute sau pana cand foaia se rumeneste frumos. Cand este gata, transfera foaia atent ai cu grija pe o farfurie in asa fel incat sa nu o rupi. Apoi se pun resturile de aluat in alta farfurie, acestea vor fi folosite la ornat.

Coace in acelasi mod toate foile pentru tort.

Apoi se ia o forma de 25 cm. cu fund detasabil si se unge baza cu putina crema. Apoi se pune prima foaie si se unge pe toata suprafata cu 2-3 linguri de crema, acelasi lucru se face cu toate foile ( pana cand se termina toate foile si crema de patiserie). Se acopera tortul cu o folie alimentara si se pune deasupra un capac.Se pune tortul la frgider pentru 12-24 de ore. Resturile ramase se maruntesc, se amesteca cu cocos si se orneaza totra.

DSC06515

POFTA BUNA!

Tort cu crema mascarpone

 

Ingrediente:

  • 250 gr cremamascarpone
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar pudra
  • 100 ml lapte
  • 2 linguri cacao
  • 3 foi pandispan
  • nuci
  • alune
  • prune uscate

Din lipsa de timp am preparat acest tort simplu gustos si rapid. Am folosit foi de pandispan din comert, pentru cei care doresc sa faca blatul de tort acasa reteta o gasiti aici .Dupa ce ingredintele au fost pregatite incepeti sa aranjati torta.Laptee se amesteca cu cacao si fiecare foaie pandispan se unge cu aceasca compozitie pentru a se insiropa foile.Frisca se bate bine cu mixeru,se adauga zaharul pudra se mai amesteca un pic, apoi amestecati cu crema mascarpone.Impartiti crema in parti egale,pe prima foaie asezati o parte crema si prune uscate, pe a doua foie se aseaza o parte crema mascarpone si ciocolata.

20170126_104322

20170126_104739

Pe a treia foaie se aseaza crema si alunele tocate marunt.Torta se lasa la frigider pina la momentul servirii.Ornati torta dupa bunul plac sau o puteti lasa asa, indiferent de ornament gustul e spectaculos.

POFTA BUNA!

Colacei cu faina de malai si tarate de ovaz

Ingrediente:

  • 1 kg faina alba
  • 1 pahar faina porumb
  • 1 pahar tarate de ovaz
  • 800 ml apa
  • 25 gr drojdie (1 cub)
  • 1 lingura sare
  • 1 lingura zahar
  • 50 ml ulei de masline

Intr-un bol se pune zaharul si drojdia, se adauga apa calda si se lasa pentru 10 minute.Faina se da prin sita se pune intr-un bol mare  impreuna cu faina de malai si tarate de ovaz.Se adauga 1 lingura  de sare si se amesteca ingredientele.Dupa 10 minute se adauga drojdia din bol, apoi se adauga apa.Amestecati bine pina cind  se omogenizeaza.La final se adauga uleiul se framinta pina si acesta se incorporeza in aluat, rasturnati aluatul pe masa de lucru si incepeti a framinta bine aluatul.Pentru o textura fina si pufoasa aluatul se framinta cu blindete vreo 10 minute.Apoi se acopera bolul cu folie alimentara si se lasa la loc cald pina cind aluatul isi dubleaza cantitatea.

DSC06469

Dupa ce aluatul a dospit se rastoarna pe masa de lucru si se framinta un pic, apoi se imparte in 4,  dintr-o parte de aluat se fac doua baghete care se pun paralel pe masa, apoi incepeti  sa impletiti rasucind aluatul in sens contrar.

DSC06472

Apoi rotiti aluatul sa se primeasca un colacel.Se aranjeza colaceii in tava si se lasa la loc cal ca sa creasca. Apoi in cuptorul preincalzit la 180  de grade se pune tava cu colaci si se lasa la copt pina cind acestea devin aurii.Cind colacii au devenit aurii se scot si se ung cu galbenus de ou, se mai lasa cinci minute in cuptor. Colacei cu malai si tarite de ovaz absolut deliciosi, ca in copilarie sunt pufosi inauntru si crocanti pe din afara.

DSC06474

Pofta buna!