Tort Napoleon

Ingrediente:

Pentru blat:

  • 600 gr faina
  • 350 gr unt
  • 100 ml apa plata
  • 2 linguri cognac
  • 1 lingurta otet
  • 2 oua
  • 1 virf lingurita sare

Pentru crema:

  • 1,5 l lapte
  • 400 gr. zahar
  • 150 gr. faina(sau 8 linguri amidon de porumb)
  • 8 galbenusuri
  • 1 lingura esenta de vanilie

Mai intai se  pregateste crema: se toarna laptele intr-o cratita si se pune la foc mic. Intre timp  se pun galbenusurile intr-un bol incapator,  se toarna zaharul peste ele si se bate bine pana devin lucioase si spumoase, apoi se adauga faina si se incorporeaza cu celelalte ingrediente. Laptele trebuie dus  pana la punctul de fierbere. Se ia laptele de pe foc si se toarna 2 polonice peste crema de oua. Se mixeaza rapid compozitia pentru ca oualae sa nu se gateasca.Dupa ce laptele s-a incorporat cu crema de oua se toarna aceasta compozitie inapoi in cratita peste laptele ramas si se mixeaza. Crema se lasa la foc mic continuand sa fie amestecata cu telul, cand crema incepe sa se ingroase se mai amestec la foc inca circa 2 minute. Se stinge focul si se adauga senta de vanilie, apoi crema se pune intr-un bol se acopera cu folie alimentara, se lasa la racit.

Pentru prepararea aluatului se toarna faina intr-un bol incapator, se adauga untul si putina sare. Ingredientele se framanita  cu ajutorul mainilor pana se obtin niste firimituri. Intr-un bol se puna apa plata, ouale, cognacul si otetul, se amesteca bine ingredientele cu ajutorul unei furculite.Lichidul se toarna peste untul si faina pregatita mai devreme, dupa care se amesteca cu o furculita, cand aluatul incepe sa se alege, framanta-l cu ajutorul mainilor. In caz ca se lipeste de maini atunci pudreaza-le cu putina faina si continua sa framanti.

Rastoarna aluatul pe o masa pudrata cu faina, mai pudreaza-l si pe el, dupa care taie-l în 10 bucati egale. Din fiecare bucata formeaza cate o bila si pune-le pe o farfurie, acopera-le cu folie alimentara si pune-le la frigider pentru o ora sau o ora si 30 de minute.

Incinge cuptorul la 220 de grade C.

Scoate cate o bila pe rand, apoi intinde-o pana obtine circa 28 cm. Ia inelul de la tava detaaabila in care vei asambla tortul sau o farfurie și taie aluatul cu ajutorul cutitului in forma unui cerc cu diamentrul de 25 cm.Pune atent cercul de aluat impreuna cu aluatul ramas la taiere pe o tava plata de copt. Inteapa ambundent cercul de aluat cu o furculita. Pune tava la cuptor pentru 6 minute sau pana cand foaia se rumeneste frumos. Cand este gata, transfera foaia atent ai cu grija pe o farfurie in asa fel incat sa nu o rupi. Apoi se pun resturile de aluat in alta farfurie, acestea vor fi folosite la ornat.

Coace in acelasi mod toate foile pentru tort.

Apoi se ia o forma de 25 cm. cu fund detasabil si se unge baza cu putina crema. Apoi se pune prima foaie si se unge pe toata suprafata cu 2-3 linguri de crema, acelasi lucru se face cu toate foile ( pana cand se termina toate foile si crema de patiserie). Se acopera tortul cu o folie alimentara si se pune deasupra un capac.Se pune tortul la frgider pentru 12-24 de ore. Resturile ramase se maruntesc, se amesteca cu cocos si se orneaza totra.

DSC06515

POFTA BUNA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *